NORA DRUŽINA Seznam forumov  
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



 za dobro jedačo Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temoOdgovori na to temo
Avtor Sporočilo
Arafat
GLAVA DRUŽINE


Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2007 22:28 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Tukaj se pa zbirajo kakšni dobri recepti.

Nadevan krompir

SESTAVINE- za 4 osebe

1 kg krompirja
1 - 2 žemlji
1 čebula
1 žlica olja
30 dkg mletega mešanega mesa
sekljan peteršilj
3 jajca
2 stroka česna
sol, poper, majaron
malo mleka

PRIPRAVA :

Krompir olupimo, izdolbemo, na olju prepražimo sesekljano čebulo, jo ohladimo, dodamo k drobno zrezanim žemljam, ki smo jih namočili z mlekom, dodamo strt česen, majaron, peteršilj, sol, poper, jajca in mleto meso. Vse dobro premešamo in napolnimo krompir. Nadevane krompirje zložimo v namaščen pekač in v vroči pečici pečemo, da krompir lepo porjavi. Med pečenjem večkrat prelijemo z maščobo v kateri se peče.
Zraven ponudimo zeleno solato.

Želim vam DOBER TEK

_________________
OSTANITE ZDRAVI
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočiloMSN Messenger - naslov
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2007 23:42 Odgovori s citatomNazaj na vrh

GOLAŽ IZ PEČICE

SESTAVINE

1 kg govejega bočnika
1/2 kg čebule
žlica moke
malo olja
1 korenček
košček zelene
peteršiljeva korenina
4 stroki česna
lovorov list
sol, poper, kumina
malo ostre paprike
1 dcl dobrega suhega belega vina

POSTOPEK PRIPRAVE

Meso narežemo na koščke, ga povaljamo v mešanici moke in soli, popečemo na olju ter preložimo v litoželezno ali keramično posodo (da ne spusti soka to storimo v dveh delih). Nato na olju podušimo sesekljano čebulo, ko postekleni, dodamo zmlet korenček, zeleno in peteršiljevo korenino, zdrobljen česen, lovorov list, malo mlete kumine in ostre paprike, še malo solimo in popramo, zalijemo z vinom in malo vode, nekaj minut kuhamo, nato pa prelijemo čez meso, pokrijemo in kuhamo v pečici na 180 stopinj približno dve uri.

Pa Dober tek
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 04 Mar 2007 23:48 Odgovori s citatomNazaj na vrh

TESTENINSKA SOLATA KOT SAMOSTOJNA JED

Recept je namenjen za 2 malo bolj lačna forumovca

Za v piskre metat rabimo:

200 g polžkov (ali kakšnih drugih testenin)
1 konzerva sladke koruze
3-4 kisle kumarice
1 konzerva tunine
10 dag sira (edamec ali po želji)
1/2 kisle smetane
1 žlica gorčice
sol

Da bi pa iz sestavin kaj ratalo pa moremo:

Polžke skuhamo.
Sir in kisle kumarice narežemo na majhne kocke.
V skledo stresemo koruzo, tunino, sir in kisle kumarice ter premešamo. Dodamo kislo smetano in gorčico. Dobro premešamo.
Polžke odcedimo in prelijemo s hladno vodo, da niso prevroči. Nato stresemo v skledo z zelenjavo in smetano. Dobro premešamo in dodamo 2 ali 3 žlice soka od kislih kumaric.
Postavimo za 10 minut v hladilnik, da se malo shladi in pojemo.

Še ena možnost:
Po želji lahko kumarice zamenjate za olive ali svež paradižnik.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
matuc
gnjavator


Pridružen/-a: 01.03. 2007, 20:17
Prispevkov: 3473

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2007 10:01 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Image

Brodet

Sestavine za 4 osebe:

800 g mešanih belih rib (škarpina, lastovka, pajek, ugor...)
2 čebuli
100 ml kakovostnega belega vina
šopek peteršilja
6 strokov česna
6 lovorovih listov
žlica rožmarina
žlička timijana
5 žlic oljčnega olja
ščepec soli
ščepec popra

PRIPRAVA:


Ribe očistimo in razkosamo. Čebulo in česen sesekljamo. V loncu segrejemo oljčno olje, dodamo čebulo, česen, lovor in rožmarin. Pražimo, dokler čebula ne postekleni. Dodamo kose rib, posodo pokrijemo in kuhamo 5 do 7 minut. Od časa do časa premešamo.
Dodamo paradižnik, timijan in prilijemo vodo. Dolijemo je toliko, da delno prekrije ribe. Kuhamo še 10 minut.
Prilijemo vino in kuhamo nadaljnjih 5 minut. Dodamo peteršilj, solimo in popramo po okusu.


Nasvet: Ko kupujete ribe, izberite večje vrste. Majhne ribe imajo veliko kosti.
Pri izbiri vina za kuhanje upoštevajte naslednje: »Če vino ni dobro za pitje, tudi ni dobro za kuho«. Uporabljajte torej kakovostno vino. Porabite ga tako ali tako le deciliter, zakaj bi varčevali?
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tejcha
""glavna""


Pridružen/-a: 23.02. 2007, 16:40
Prispevkov: 5042
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2007 17:56 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Sm kr lačna ratala, k sm tole vse prebrala....bravo fantje Very Happy

_________________
*spet se mi je na bolš poslabšal*
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloObišči avtorjevo spletno stran
Mimi
pubertetnik


Pridružen/-a: 23.02. 2007, 08:30
Prispevkov: 963

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2007 17:59 Odgovori s citatomNazaj na vrh

KOKOSOVO PECIVO
Biskvit: 6 jajc,
12 dag sladkorja
1 dcl olja
13 dag moke
1 dcl mleka
1/2 pecilnega praška
2 žlici čokolade v prahu ali kakava
KREMA: 1/2 litra mleka
10 dag sladkorja
1 vanili puding
12 dag kokosove moke
ČOKOLADNI PRELIV: 10 dag jedilne čokolade
PRIPRAVA: 10 dag margarine(jaz dajem malo masla)
Iz sestavin zmešamo biskvit, polovici mase dodamo kakav. Temno maso vlijemo v pekač in pečemo 10 minut, nato na maso vlijemo kremo, svetlo maso in pečemo. Ko je biskvit ohlajen, ga prelijemo z čokolado.
KREMA:Mleko zavremo, vlijemo pudingov prašek pomešan z sladkorjem in malo mleka, dodamo kokosovo moko in skuhamo.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
matuc
gnjavator


Pridružen/-a: 01.03. 2007, 20:17
Prispevkov: 3473

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2007 20:34 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Men pa rahlo teče iz ust k berem tale recept za kokosovo pecivo Laughing 100% se ga spravm nardit. Kak bo pa rezultat...... bomo vidl Laughing
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Bibi27
najbolj nor član


Pridružen/-a: 23.02. 2007, 15:12
Prispevkov: 5104
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2007 21:03 Odgovori s citatomNazaj na vrh

joj, groza, kar iz ust mi teče od sile....take dobrote...pa še lačna sem kot volk.... pa nima nič pametnega pri roki....ja regrat...kaj pa zraven Confused:
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2007 23:07 Odgovori s citatomNazaj na vrh

MORSKI PES V PARADIŽNIKOVI OMAKI
(ZA 5 OSEB)

1-2 čebuli
3 stroki česna
5 paradižnikov
šop svežega peteršilja
bazilike
steblo zelene
2 dcl belega vina
1 limona
debelejša rezina sira
5 kotletov morskega psa
2-3 lovorove liste
olivno olje
sol, ribji posip,poper.

POTEK DELA:
Zrezke morskega psa posujemo z ribjim posipom, popopramo in pokapljamo z limoninim sokom ter olivnim oljem in pustimo stati 30 minut.
Med tem časom v ponvi segrejemo olje, prepražimo sesekljano čebulo ter dodamo steblo zelene. Nato dodamo strte stroke česna in sesekljan peteršilj.Pražimo toliko časa, da zadiši. Dodamo paradižnik(olupljen ali pa ne, če vas lupina ne moti) in pustimo kuhati približno 5-8 minut. Dodamo vino, lovorove liste, baziliko, sol in poper ter kuhamo toliko da tekočina izpari v tej meri,da je omaka lepo gosta.

V pekač vlijemo polovico omake in dodamo kotlete morskega psa. Na kotlete naribamo sir in dodamo še preostalo omako. Pekač pokrijemo (lahko z alu - folijo) in pečemo v pečici pri 200 stopinjah 15 do 20 minut.
Priporočam da zadnje tri minute odkrijete pekač, da zadeva naredi malo skorjice.

Zrezke morskega psa lahko pred peko tudi malo na hitro popečemo, vendar se lahko zgodi, da ti razpadejo saj so dokaj krhki. Bistvene razlike v okusu niti ni, tako da se res ni potrebno preveč mučiti.

Za prilogo je možen kuhan krompir v kosih s kančkom zabele iz masla in posut s sesekljanim peteršiljem.

pa dober tek
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2007 23:11 Odgovori s citatomNazaj na vrh

POHORSKA OMLETA

Za eno omleto ( 2 osebi ) potrebujemo:

2 rumenjaka
3 beljake
5 dag kristalnega sladkorja
2-3 dag mehke moke
1 zavitek vanilijevega sladkorja

10 dag vloženih brusnic
1 dl sladke smetane
2 dag kristalnega sladkorja
1 dag sladkorja v prahu za potresanje
2 žlici vanilijevega ali mentolovega likerja

Priprava:

Iz beljakov stepemo trd sneg, vanj počasi vtepemo sladkor, dodamo rumenjake, vanilin in moko, vse skupaj res narahlo premešamo, da dobimo penasto zmes. Ponev ali okrogli pekač namažemo z maslom in pomokamo, vanj –o damo testo, ki ga oblikujemo v omleto. Omleto damo v segreto pečico in pečemo toliko časa, da nekoliko naraste in na vrhu zarumeni. Priporočam, da omleto, ko jo vzamete iz pečice postavite na leseno desko ali na mrežo na štedilniku, ker drugače, če jo postavimo na kakšnen mrzel kuhinjski pult ali podobno, se rada sesede. Omleto še vročo namažemo s toplimi brusnicami, jo zvrnemo na oval, prepognemo, potresemo s sladkorno moko, nabrizgamo z lahno sladkano smetano in prelijemo z dvemi žličkami likerja, omleto po vrhu še okrasimo z nekaj brusnicami. Naj poudarim, da moramo prav tako paziti, da omleto serviramo na ogret pekač, ker je omleta zelo » rahla « sladica in se v nasprotnem primeru rada sesede.

Želim vam, dober tek !!!
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2007 23:13 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Govedina s kalčki in bambusovimi vršički

Potrebujemo:

35 dag mehke govedine
2 žlici jedilnega škroba
2 žlici vode
1 jajčni beljak
1 žlica masti
25 dag sojinih kalčkov (mung)
10 dag bambusovih vršičkov iz konzerve
1 majhna čebula
2 stebla zelene
2 žlici kokošje jušne osnove ali vode
2 žlici sojine omake
1 žlica zelo suhega vina
2 žlički sladkorja
sol in poper po okusu

Priprava:

Meso nareži na tenke pasove. Zmešaj škrob z vodo, nestolčenim beljakom, soljo in poprom.
V mešanico vloži mesne koščke. Ocvri jih v vročem olju, da postanejo hrustljavi, a še vedno sočni.
Zelenjavo nareži na drobno, popraži jo na masti, dodaj sojino omako, vino in sladkor. Prilij jušno osnovo. Ko se vse malo pokuha, odstavi posodo. Zelenjavo vsuj na dno krožnika ali pladnja, nanjo pa položi koščke mesa.

NASVET:

Če se v vaši kuhinji nahaja vok, ga pri pripravi te jedi uporabite
_________________
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2007 01:01 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Puran v omaki (Mehiška kuhinja)



Sestavine za 4 osebe:

4 kosi manjših puranovih peruti
2 žlici omake mole
1 čebula
5 strokov česna
1 čili poblano
1 čili jalapeno
1 čili čipotle
200 g paradižnika
1 cimetova palička
5 žlic oljčnega olja

60 minut

PRIPRAVA:

Čebulo, česen in čilije sesekljamo. V posodi segrejemo oljčno olje, dodamo česen, čebulo, čilije in cimetovo paličko, pražimo 2 minuti.
Zalijemo s 1000 ml vode, dodamo puranove perutničke in 10 minut kuhamo v pokriti posodi. Dodamo sesekljane paradižnike in kuhamo še približno 20 minut, dokler se meso ne zmehča.
V drugi ponvi segrejemo omako mole, ki smo ji prilili nekaj žlic vode.
Puranove perutničke serviramo na krožnik, prelijemo z omako mole in postrežemo skupaj z jasminovim rižem.

Omaka mole je ena izmed najstarejših jedi na ameriški celini. Uporabljali so jo predniki današnjih Mehičanov – Azteki.
Omaka mole se pripravlja iz več kot 25 vrst čilijev, nad 20 vrst začimb (cimet, klinčki, rozine, zvezdasti janež, koriander, arašidi, mandeljni, rozine ...) in čokolade. Pripravlja se jo po posebni recepturi, kar traja celo nekaj dni.
Zato priporočam, da to omako kupite že pripravljeno, saj vam, če jo boste pripravljali sami, zaradi pomanjkanja sestavin in tudi dolgotrajnega postopka ne bo uspela tako dobro, kot je pripravljen industrijski izdelek.
Morda je ta omaka izjema, saj je industrijski izdelek boljši od doma pripravljenega.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2007 01:03 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Mehiška sadna solata


Sestavine za 4 osebe:

1 ananas, narezan na koščke
2 manga, narezana na koščke
3 banane, narezane na kolobarčke
200 g jagod, razpolovljenih
2 žlici limetinega ali limoninega soka
2 žlici tekile


5 minut

PRIPRAVA:

Sadje in limetin sok zmešamo v veliki skledi in pokapamo s tekilo.
Solato postavimo v hladilnik za eno uro, da dobi značilen okus
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2007 01:09 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Čili con carne

Sestavine za 4 osebe:

400 g čili fižola
200 g zrn sladke koruze
1 čipotle čili ali
1 žlica omake čipotle
1 rdeča paprika
1 paradižnik
1 manjša čebula
3 stroki česna
1 žlička križne kumine
1 žlička mešanice začimb za čili
2 žlici oljčnega olja


20 minut

PRIPRAVA:

Čilije in česen drobno sesekljamo, paradižnik in papriko narežemo na kose, čebulo grobo sesekljamo, semena križne kumine zdrobimo v možnarju.
V posodi segrejemo oljčno olje, dodamo česen in čebulo ter eno minuto pražimo. Dodamo papriko, križno kumino in pražimo še 3 minute.
Ko čebula skoraj postekleni, dodamo fižol, koruzo, paradižnik, omako čipotle čili in mešanico začimb za čili ter kuhamo še 10 do 15 minut.
Postrežemo s koruznimi tortilja čipsi.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 06 Mar 2007 01:13 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Svinjina z ananasom in bananami



Sestavine za 4 osebe:

4 majhni svinjski zrezki
500 g paradižnika
4 kosi čilija čipotle
4 žlice oljčnega olja
1 mlada čebula
4 stroki česna
10 mandeljnov
2 cimetovi paličici
20 klinčkov
1 žlička origana
1 žlička timijana
10 zrn zdrobljenega črnega popra
1 žlička rjavega trstnega sladkorja
ščepec soli
1 trda banana
1 pločevinka ananasa


30 minut

PRIPRAVA:

Čilije narežemo na koščke in pri nizki temperaturi pražimo 3 minute. Odstavimo.
V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem po obeh straneh na hitro popečemo svinjske zrezke.
Sesekljamo čebulo in česen. V ponvi ponovno segrejemo oljčno olje, dodamo čebulo, česen, mandeljne, cimetovi paličici, klinčke, origano, timijan in poper.
Pražimo, dokler čebula ne postekleni. Dodamo na majhne kose narezan paradižnik ter sladkor in čilije. Vse pražimo še nekaj minut.
. Iz omake odstranimo cimetovi paličici. Vse sestavine nato zmiksamo z mešalnikom, tako da nastane gosta rjavkasta omaka. Omako damo spet v ponev, dodamo sol, sladkor in prilijemo 100 ml vode.
Kuhamo pri nizki temperaturi 3 minute. Dodamo meso in kuhamo v pokriti posodi še 15 minut.
Olupimo banano in jo narežemo na približno pol centimetra debele kolobarčke. Ananas razrežemo na enake koščke.
V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem pri višji temperaturi opražimo ananasove koščke. Ko dobijo barvo, dodamo še banane. Lepo zapečene koščke prihranimo za okrasitev, druge pa umešamo v omako.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo


 Pojdi na:   



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: Theme by Daz :: Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas