Avtor |
Sporočilo |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
06 Mar 2007 01:18 |
  |
Mehiška kava
Sestavine za 4 osebe:
150 ml vode
1 zdrobljena cimetova palička
3 klinčki
1 žlica rjavega trstnega sladkorja
3 žlice kave
5 minut
PRIPRAVA:
Vodo zavremo in dodamo zdrobljeno cimetovo paličko, klinčke in sladkor.
Počakamo 3 minute, vodo ponovno zavremo in dodamo kavo. |
|
|
  |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
06 Mar 2007 16:31 |
  |
Žlikrofi so že od nekdaj in še sedaj priljubljena praznična jed, ki jo pripravljamo tudi ob nedeljah.
SESTAVINE za 10 porcij:
Rezančevo testo:
0,80 kg moke
8 jajc
0,05 l vode
0,04 l olja
ščep soli
Nadev:
1 kg krompirja
0,20 kg ocvirkov ali zaseke
0,20 kg čebule
Začimbe: sol, poper, majaron, drobnjak
PRIPRAVA:
Zamesimo rezančevo testo in ga dobro ugnetemo (ob prerezu je brez luknjic) ter ga pol ure pustimo počivat. V tem času skuhan krompir olupimo, nato pretlačimo, dodamo na ocvirkih ali zaseki prepraženo sesekljano čebulo in začinimo. Sestavine dobro premešamo. Iz krompirjevega nadeva oblikujemo krogljice, ki so v velikosti višnje ali lešnika.
VIR: Stara mama dijaka Matica gospa Ana Sedej jih večkrat pripravlja, in sicer 500 do 1000 žlikrofov, tako da njena družina pogosta uživa ob tej dobroti.
Testo tanko razvaljamo, v ravno vrsto približno 1cm od roba testa položimo krompirjeve krogljice, med katerimi je za 0.5 cm presledka. Iz testom pokrijemo in zavijemo krogljice, pustimo za slab centimeter testa, ostalo površino testa odrežemo. Z mezincem pritisnemo na testo med posameznimi krogljicami, da iztisnemo zrak in se testo sprime, nato na istem mestu odrežemo. Vsak posamezen žlikrof nato oblikujemo tako, da na ostanek testa pritisnemo ˝krogljico˝ tako da je nadev dobro zavit in ob enem stisnemo oba robova ter na vrhu naredimo vdolbinico s prstom.
Žlikrofe skuhamo v veliki količini slanega kropa z malo olja. Kuhani so, ko priplavajo na vrh, jih takoj serviramo in uživamo ob tej tradicionalni slovenski jedi, ki so jo pripravljale z veliko ljubeznijo in spretnostjo žene rudarjev, saj so znale iz skromnih sestavin pripraviti pravo specialiteto
OMAKA IZ GORGONZOLE:
Potrebne sestavine
0,05 kg masla
0,30 kg gorgonzole
0,5 l sladke smetane
Na maslu razstopimo na kocke narezano gorgonzolo, zalijemo s sladko smetano in toliko časa kuhamo, da se zgosti.
 |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
06 Mar 2007 23:33 |
  |
Recept pašta "RIO"-Verdura v 5 minutah
2 "škatuleti" tuna RIO Mare (bolj velika ku je več je mesa )
Nekaj žlick Kisle smetane
kanček domačega olivnega olja (po želji)
Natureta zelenjavna omakica
začimbe,sol,poper -po želji ,Pekoči feferončki...za verzijo ala divaola
Skuhamo pašto v slanem kropu, zamešamo v posodi: tuno ocedimo(RIOmare ), dodamo kanček domačega olivnega olja,malo kisle smetane ter Natureta omakco z zelenjavo. Ko je pašta skuhana jo odcedimo, damo nazaj v lonec in primešamo omako, ki smo jo naredili.
(Jaz rad primešam še koruzo).
Po vrhu dodamo malo bazilike ali parmezan po želji.
Zdraven gre obvezno še en kozarc refoška al pa terana.
Dobr tek.
P.s.
Ajnfoh tud za začetnike in kuharske telebane....primerno za ko so sami doma in je baba na dopustu.... |
|
|
  |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
06 Mar 2007 23:35 |
  |
B O G R A Č
SESTAVINE:
250 g govedine(bočnik ali pleče)
250 g divjačine - srna ali jelen (pleče)
250 g svinjine (pleče)
100 g slanine
20 g suhih jurčkov
500 g čebule
10 strokov česna ali 1/2 žličke česna v prahu
1 zelena paprika
1 rdeča paprika
1 žlica paradižnikove mezge
2 dl rdečega vina
600 g krompirja
3 žlice olja
sol, poper, piment, lovorov list, feferon (suh ali svež) ali malo ostre paprike
moka za podmet ali gustin
kisla smetana
1 žlica sesekljanega peteršilja
POSTOPEK PRIPRAVE
Na olju popražimo drobno nasekljano čebulo, da rahlo porumeni. Dodamo na koščke narezano govedino in divjačino, zalijemo z malo vode in pokrito dušimo. Na pol dušeni govedini in divjačini dodamo še na koščke narezano svinjino, na rezine narezane namočene jurčke, na pramene narezani papriki in na kocke narezano slanino ter gorčico, mezgo in začimbe. Zalijemo z vinom in malo vode ter kuhamo do mehkega. Na koncu dodamo še krompir s krompirjevko, ki smo ga olupili in razrezali na podolgovate krhlje ter ga skuhali le v toliko vode, da ga je prekrila. Po potrebi zgostimo s podmetom, sam raje z Gustinom.
Povrhu oplemenitimo s kislo smetano in potresemo s sesekljanim peteršiljem. |
|
|
  |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
06 Mar 2007 23:40 |
  |
PURANJI ZREZKI V SMETANOVI OMAKI
(RECEPT ZA 4 OSEBE)
Sestavine:
4 puranji zrezki
2 jogurtova lončka kisle smetane
1 sladka smetana
1-2 čebuli
3-4 stroke česna
6-7 kaper
curry v prahu
origano,bazilika,
poper-mleti, sol,
vegeta, gorčice
žafranika ali žafran, belo vino,
olje, sir.
POTEK DELA:
Zrezke narahlo potolčemo, posolimo in rahlo popopramo. Čebulo in česen olupimo, ter drobno sesekljamo. Na vročem olju na hitro popečemo zrezke, ter jih nato preložimo na krožnik. Na preostali maščobi prepražimo čebulo, dodamo strte stroke česna in pražimo le toliko, da česen zadiši. Dodamo lonček in pol kisle smetane, pol decilitra belega vina,sesekljane kapre in premešamo. Dodamo še malo sladke smetane (da omaka ni prekisla). Omako narahlo začinimo z vegeto in poprom, dodamo žličko gorčice, malo žafranike in dobro premešamo. Nato v omako preložimo zrezke,ter kuhamo cca. 10 min na zmernem ognju.
V kolikor se nam zdi, da je omake premalo lahko dodamo še preostale pol lončka kisle smetane in malo vina. Par minut pred koncem kuhanja dodamo omaki še nekaj ščepcev currya, bazilike in origana (količina odvisna-po okusu), ter omako po potrebi dosolimo. Tik pred serviranjem damo zrezke na krožnike, na vsakega položimo tanko rezino sira, ter jih prelijemo z vročo omako.
NASVETI IN DOPOLNILA:
K jedi se odlično podajo testenine. Meni osebno so najljubše "barvaste školjkice". Tako vedno narahlo prelijem omako tudi malo čez njih. Rob krožnika pa lahko domiselno posujemo z žafraniko, ki služi kot dekoracija.
Žafraniko lahko v recepturi drugače brez problema izpustite, saj služi večinoma za obarvanje omake. Ljubitelji peteršilja, pa lahko omenjeni omaki proti koncu dodate še nekaj le tega.
MALO ZA ŠALO IN MALO ZA RES
K dobri jedi seveda paše tudi vino. V kolikor niste pretiravali pri omaki ali niste postali žejni že med pripravo, vam ga je sedaj ostalo ravno prav. |
|
|
  |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
06 Mar 2007 23:45 |
  |
Čajni punč z medom
Potrebujemo::
2 l vode
3 žlice črnega čaja
1,4 vrečke cimetove skorje
1,5 žličke klinčkov
2,5 žlici limoninega soka
1/4 l pomarančnega soka
Izdelamo:::
Vodo, cimet in klinčke prevremo. Posodo odstranimo, dodamo čaj in premešamo. Pustimo stati 5 minut, nato precedimo ter primešamo precejen pomarančni in limonin sok. Nazadnje pijačo osladimo še z medom.
ALKOHOLNI DODATEK PO ŽELJI :!: |
|
|
  |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
06 Mar 2007 23:47 |
  |
GROG
Grog pripravimo iz raznih žganih pijač: konjaka, ruma, češnjevca, gina... Po tej temeljni pijači se grog običajno tudi imenuje ( grog s konjakom, grog z rumom itd… ). Pijača je vroča in navadno uporabimo enake količine alkoholne pijače in vode ( pol/pol ). Te količine zmešamo in močno segrejemo, ter dodamo sladkor in sicer od pijače do pijače odvisno, ker nekatere alkoholne pijače so že same po sebi nekoliko sladke in zato dodamo manj sladkorja. V grog damo še rezino limone in nalijemo v primerno skodelico. |
|
|
  |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
06 Mar 2007 23:50 |
  |
a z limonovcem tudi????  |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
07 Mar 2007 00:00 |
  |
Arafat limonovec je cisto drugo zdravilo... |
|
|
  |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
07 Mar 2007 00:03 |
  |
bi rekel ja... :razz: :razz: |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
matuc
gnjavator

Pridružen/-a: 01.03. 2007, 20:17
Prispevkov: 3473
|
Objavljeno:
07 Mar 2007 01:26 |
  |
arafat teb gre pa tud sam ta limonovc po glavi  |
|
|
  |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
07 Mar 2007 23:35 |
  |
Registracija: 13. jan 2007, 14:57
Objav: 77
Bananino pecivo
4 jajca
4 žlice sladkorja
4 žlice moke
Krema:
½ l mleka
2 vanili pudinga
25 dag. margarine
malo ruma
Preliv:
20 dag. jedilne čokolade
1 žlica margarine
3 žlice vode
Priprava
Rumenjake ločimo od beljakov in jih stepemo skupaj z sladkorjem. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga previdno vmešamo v zmes, ki ji na koncu previdno dodajamo še moko. Tako pripravljeno zmes zlijemo v pekač prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici 20 - 30 minut na temperaturi 180˚ C.
Ohlajen biskvit premažemo z marmelado. Banane narežemo na kolobarčke in jih položimo tako, da prekrijejo površino biskvita.
V mleku skuhamo dva pudinga in zmes mešamo tako dolgo, da se ohladi. Stepemo margarino in malo ruma, dodamo še ohlajen puding in stepamo tako dolgo, dokler se ne naredi gladka krema, s katero premažemo biskvit.
Nad paro stopimo čokolado skupaj z žlico margarine in 3 žlicami vode. Z vročo čokolado prelijemo pecivo in ponudimo ohlajenega.
Njam |
|
|
  |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
07 Mar 2007 23:40 |
  |
Sadna energija
Potrebne sestavine:
1,5dl 100% ananasovega soka,
0,5dl 100% pomarančnega soka,
0,5dl katerega koli energetskega napitka.
Navodila za pripravo:
Vse sestavine zmešajte v ročnem mešalniku, da se bo na vrhu naredila pena in nalijte v ohlajen kozarec. |
|
|
  |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
08 Mar 2007 23:29 |
  |
Gorenjska prata
SESTAVINE za 10 oseb:
1 kg suhe prekajenega svinjskega mesa, 0,8 kg starega belega kruha , 0,3 l mleka ali čiste mesne juhe, 1 čebula, peteršilj, 6 jajc, sol, poper, 1 svinjska mrežica, maščoba
Vsaj en dan star kruh narežemo na kocke in ga navlažimo z mlekom. Prekajeno svinjsko meso skuhamo, ohladimo, meso zrežemo na kocke. Čebulo sesekljamo in jo na malo maščobi svetlo prepražimo. Meso in kruh rahlo zmešamo, dodamo čebulo, sesekljan peteršilj, razžvrkljana jajca, sol, poper. Kruh ne sme biti preveč namočen, da jed ni lepljiva. Računati moramo s tem, da se navlaži tudi z jajci. Pripravljeno zmes damo v svinjsko mrežico, jo oblikujemo v štruco in spečemo. Pečemo počasi na 160 stopinj 40-60 minut. Prata mora biti lepo zapečena. Ponudimo kot toplo glavno jed z obilico solate ali kislim zeljem.
 |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
09 Mar 2007 14:58 |
  |
Pasulj s klobaso
Pasulj je tradicionalna srbska jed, narejena iz belega grškega fižola, rahlo pikantna in precej nasitna.
SESTAVINE za 6 oseb:
32 dag fižola (tetovca)
2l vode
20 dag čebule
2 stroka česna
40 dag prekajene klobase
lovorov list
poper
3 dag maščobe
2 dag paradižnikove mezge
1 dag moke
15 dag naribane jušne zelenjave
0,5 dag ostre paprike
sol
1 feferon
Priprava:
Dobro opran in čez noč namočen fižol pristavimo. Kuhamo toliko časa, da se fižol zmehča. Pripravimo prežganje iz sesekljane čebule, strtega česna, paradižnikove mezge in moke. Dodamo lovorov list, klobaso in kuhamo. Klobase odstranimo, fižolu dodamo ostro papriko in po želji sesekljan feferon in dobro razkuhamo. Vse skupaj naj počasi vre še 10-15 min. Juho ponudimo skupaj klobaso ki je prej narežemo.
 |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: Theme by Daz ::
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|