NORA DRUŽINA Seznam forumov  
 Pogosta vprašanja  •  Išči  •  Seznam članov  •  Skupine uporabnikov   •  Registriraj se  •  Tvoj profil  •  Zasebna sporočila  •  Prijava



 za dobro jedačo Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Objavi novo temoOdgovori na to temo
Avtor Sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 03 Apr 2007 15:38 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Vegetarijanska enolončnica

1 skodela sojinih kosmičev
6 dl juhe ali jušne osnove
15 dag krompirja, narezanega na rezine
15 dag korenja, narezanega na rezine
5 dag zelene, olupljene in narezane na rezance
10 dag kolerabe, olupljene in narezane na rezance
3 žlice maščobe
1 žlica moke
sol in poper po okusu
pol žličke zmlete kumine
voda po potrebi

PRIPRAVA :

Sojine kosmiče prelijemo in pustimo, da se napojijo. Na maščobi opražimo moko, dodamo zelenjavo in malo podušimo. Solimo, dodamo kumino in premešamo. Zelenjavo zravnamo, dodamo namočene sojine kosmiče, sol in poper ter zalijemo z vodo. Zelenjava in kosmiči naj bodo prekriti z vodo. Pokrite kuhamo na nizki temperaturi 1 uro. V tem času se vsa voda pokuha. Lahko dolijemo malo juhe ali smetane.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 04 Apr 2007 18:18 Odgovori s citatomNazaj na vrh

PITA Z MLETIM MESOM


1/2 kg slanega testa za pite
1/2 kg mlete govedine
2 dcl riža
1 jajce
2 čebuli
olje
sol in poper


PRIPRAVA :

V slani vodi skuhamo riž in ga na cedilu ohladimo. Na olju zasteklenimo sesekljano čebulo , dodamo meso , začinimo in prepražimo do suhega . Ohlajeni masi dodamo riž in dobro premešamo. Polovico testa razvaljamo na velikost pekača in obložimo njegovo dno, ki smo ga prej namastili. Testo napikamo z vilicami in prekrijemo z nadevom , čez položimo drugo polovico testa ki jo prav tako napikamo in premažemo z stepenimi jajci. Pečemo 30 do 40 minut pri 200 st C
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 04 Apr 2007 18:20 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Svinjske ruladice z beluševo omako

4 svinjski zrezki po 9 dag
olje za pečenje

MESNI NADEV :

20 dag marmorirane svinine*
4 rezine kuhane šunke
sol in poper, en beljak
6 listov čemaža
omaka:
40 dag belih in zelenih belušev
5 dag masla
10 dag drobno narezane čebule
4 dl beluševe osnove
1,5 dl sladke smetane
0,5 dl kisle smetane
sol in poper

PRIPRAVA

Zrezke položimo med dve plasti prozorne folije in potolčemo v tanke mesne plošče. Dobro ohlajeno svinino za mesni nadev narežemo na drobne kocke. Stresemo jih v posodo sekljalnika, dodamo šunko, beljak, sol in poper ter zgnetemo v gladko maso; dodamo lahko tudi eno do dve kocki ledu. Mesni nadev tanko namažemo na pripravljene zrezke, obložimo z listi čemaža in zvijemo v ruladice. Za omako olupimo bele beluše, nato pa bele in zelene beluše narežemo na primerno velike kose; nekaj stebel zelenih belušev prihranimo za okras.
Pečico segrejemo na 180 stopinj C. V kozici močno segrejemo maslo in čebulo steklasto prepražimo. Najprej dodamo bele, čez kratek čas pa še zelene beluše. Dolijemo beluševo osnovo, do polovice povremo, vmešamo sladko in kislo smetano ter omako začinimo s soljo in poprom. Ruladice hitro popečemo v ponvi na vročem olju, nato jih pečemo v pečici 10-12 minut. Svinjske ruladice postrežemo s pripravljeno beluševo omako. Jed okrasimo z zelenimi beluši. Kot priloga tekne mlad krompir v oblicah.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Brezbarvni
small boss


Pridružen/-a: 01.03. 2007, 00:09
Prispevkov: 3727
Kraj: MORAVČE

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2007 08:47 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Sestavine:
- 2 kg dagenj
- 1 konzerva pelatov
- 20 dag naribanega sira (edamec)
- 5 strokov česna
- oljčno olje
- sesekljan peteršilj

Dagnje daste v lonec, zalijete z vodo, tako da je polovica dagenj pokrita in kuhate tako dolgo, da se školjke odprejo. Školjke nato do konca odprete in polovičke školjk z mesom postavite na pekač. Česen sesekljate, vmešate v oljčno olje in dodate sesekljan peteršilj. Omako nato razporedite po školjkah, dodate na vsako malo pelatov in jih prekrijete z naribanim sirom. Školjke nato popečete v pečici še deset minut ter takoj postrežete.

Image
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Brezbarvni
small boss


Pridružen/-a: 01.03. 2007, 00:09
Prispevkov: 3727
Kraj: MORAVČE

PrispevekObjavljeno: 02 Maj 2007 09:01 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Brezmesni piknik

Jajčevci na žaru s sirom

Sestavine:
- 2 srednje velika jajčevca
- 5 paradižnikov
- 20 dag sira (edamec)
- začimbe (sol, poper, origano, bazilika)

Jajčevca operemo in narežemo na približno pol cm debele rezine. Rezine položimo na pomaščen žar. Po nekaj minutah jih solimo, obrnemo, popečemo še na drugi strani in dodamo ostale začimbe, razen bazilike. Paradižnike operemo in narežemo na pol cm debele rezine. Na vsako rezino jajčevca položimo rezino paradižnika ter nanj položimo baziliko. Sir narežemo na rezine. Na paradižnik položimo rezino sira , počakamo, da se stopi in odstavimo z žara.

Popečen sir na žaru

Sestavine:
- 30 dag mladega kravjega sira
- začimbe (majaron ali origano, poper)

Mlad kravji sir narežemo na centimeter debele rezine in ga čisto na kratko popečemo z obeh strani brez maščobe na žaru. Posujemo ga z majaronom in popopramo. Poleg ponudimo skledo sveže solate ali pa Vegi krožnik.

Vegi krožnik

Sestavine:
- 2 papriki
- 2 paradižnika
- bučka
- kumara
- 4 korenčki
- 1 čebula
- 1 jajčevec
- oljčno olje
- sol, poper, bazilika, origano

Operemo vso zelenjavo. Potrebno zelenjavo olupimo. Bučko, kumari, paradižnika, korenje in jajčevec narežemo na kolobarje. Papriki po sredini prerežemo 2x. Čebulo olupimo in jo narežemo na manjše koščke. Vso zelenjavo posolimo in popramo. Na žaru jo pečemo, dokler ne porjavi na obeh straneh. Ko je že skoraj pečena, jo potresemo z baziliko in origanom. Pečemo tudi čebulo. Položimo na krožnik poleg popečenega sira.

Polnjene bučke s sirom

Sestavine:
- 2 bučki
- 10 dag mladega sira ali skute
- 1 jajce
- 2 žlici oljčnega olja
- začimbe (sol, poper, drobnjak, bazilika)

Bučki razpolovimo in izdolbemo sredico ter notranjost premažemo z oljčnim oljem. Sir oziroma skuto zmešamo z jajcem in dodamo začimbe. Dobro premešamo, potem pa z mešanico nadevamo izdolbene bučke. Te položimo na segret žar ter jih pečemo dobrih 5 minut.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Brezbarvni
small boss


Pridružen/-a: 01.03. 2007, 00:09
Prispevkov: 3727
Kraj: MORAVČE

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2007 00:22 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Biftek na lizbonski način

Sestavine:
- 800 g bifteka
- 1 žlica gorčice
- 40 g masla
- 1 žlica začinke

Za omako:
- mešanica krompirjevega pireja v vrečki
- 250 ml mleka
- 1 žlica limoninega soka
- 100 ml smetane za kuhanje
- začinka

Biftek narežete na zrezke in potresite z začinko. Zrezke premažete z gorčico. Na maslu popečete biftek z obeh strani, nato pa dolivate vodo po malem, da se zrezki podušijo. Dušene zrezke postavite na krožnik, ter v ponvi omako iz zrezkov pomešate z maso iz krompirjevega testa. To naredite tako, da krompirjevo testo pomešate z mlekom in smetano za kuhanje. Dodate začinko, poper, sok stisnjene limone in na kratko prekuhate. Po potrebi dolijete malo vode. Na krožnik postavite biftek in jih prelijete z omako, kot prilogo pa ponudite njoke, kuhan stročji fižol s česnom in skledo sveže zelene solate.
Image
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 15 Maj 2007 20:26 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Zrezki v sirovi omaki

Za 4 0sebe potrebujemo :

4 svinjske zrezke
sol
poper
česen
belo vino
Topljen sir
sladka smetana

PRIPRAVA :

Zrezke najprej potolčemo, posolimo, popramo in jih namažemo s strtim česnom. Nato jih na vroči maščobi na hitro opečemo in zalijemo z malo belega vina in po potrebi še vode ter dušimo do mehkega. Ko so zrezki pečeni, jih vzamemo iz posode in jih damo na toplo. V isti posodi raztopimo Topljen sir (količina kock je odvisna od željene količine omake)in mu dodamo sladko smetano (toliko, da dobimo gladko omako). Nato med gretjem premešamo omako z vilico, da se sir čisto razpusti. Dodamo zrezke in jih še par minut dušimo v omaki (po potrebi še dolijemo sladko smetano, če se omaka preveč zgosti).
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Tdi
najstnik


Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494

PrispevekObjavljeno: 15 Maj 2007 20:28 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Lignji v pečici s krompirjem

Sestavine za 4 osebe:

1 kg očiščenih lignjev
250g krompirja
150g paradižnika
3 stroke nasesekljanega česna
1,5 dl belega vina
peteršilj,
rožmarin
majaron,
sol
poper,
olivno olje

Priprava:

Pekač, v katerem bomo pekli lignje, naj ima pokrov, drugače si pomagajte z alu folijo. V segreto posodo damo vse sestavine naenkrat, razen soli, pokrijemo in damo v pečico, segreto na 220 stopinj. Pustimo pol ure, zmanjšamo na 180 C, odlijemo tekočino, tako da jo ostane še cca. 1 dl, dolijemo še največ pol dl vina, solimo in odkrito popečemo dokler večina tekočine ne izpari; približno 15 minut. V teh zadnjih 15 minut nekajkrat premešamo, da lignji ostanejo sočni.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočilo
Brezbarvni
small boss


Pridružen/-a: 01.03. 2007, 00:09
Prispevkov: 3727
Kraj: MORAVČE

PrispevekObjavljeno: 28 Jun 2007 20:24 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Image

Ocvrt morski pes

Sestavine:
- 150 g moke
- 2 jajci
- 200 g krušnih drobtin
- 0,5 l mleka
- 600 g morskega psa

Meso morskega psa pomočimo v mleko in pustimo stati eno noč. Posolimo, pomokamo, povaljamo v jajcih, ki smo ju poprej zmešali, in povaljamo v drobtine. Meso ocvremo v maščobi in položimo na serviete. Poleg ponudimo skledo sveže zelene solate.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Brezbarvni
small boss


Pridružen/-a: 01.03. 2007, 00:09
Prispevkov: 3727
Kraj: MORAVČE

PrispevekObjavljeno: 28 Jun 2007 21:13 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Jabolčne palačinke s sladkorjem in cimetom

Image

Sestavine:

10 dag moke
2 jajci
sol, malo olja
1/4 l mleka
olje za peko palačink

Nadev:

4 večja kisla jabolka
1/4 žličke mletega cimeta
15 dag sladkorja
10 dag masla ali margarine
6 dag maščobe za dušenje
malo sladkorja, pomešanega s cimetom

Priprava:

Iz moke, nekaj kapljic olja, soli, jajc in mleka naredimo žvrkljano testo za palačinke.

Priprava nadeva:

Jabolka olupimo, jih razkoščičimo in narežemo na rezine, cimet, sladkor in maslo damo v kozico in vse skupaj med mešanjem dušimo približno 20 minut. Jabolka nato ohladimo. Nadev porazdelimo po palačinkah in jih zvijemo v ruladice. Palačinke posladkamo s cimetovim sladkorjem. Lahko jih ponudimo s stepeno sladko smetano.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Brezbarvni
small boss


Pridružen/-a: 01.03. 2007, 00:09
Prispevkov: 3727
Kraj: MORAVČE

PrispevekObjavljeno: 28 Jun 2007 21:16 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Ajdovi žličniki v čokoladi z vanilijevo kremo

Image

Sestavine:

35 dag ajdove moke
2 l slane vode
sladkor v prahu
čokolada ali čokoladni preliv

Priprava:

Presejano moko stresemo v slan krop, pokrijemo in pustimo, da dobro prevre, nato moko preluknjamo s kuhalnico, da se bolje prekuha. Vre naj počasi pol ure. Nato nekaj vode odlijemo. Moko dobro zmešamo s kuhalnico, če je vse skupaj presuho, dodamo še malo vode in dobro premešamo. Z žlico oblikujemo žličnike, jih povaljamo v sladkorju v prahu in raztopljeni čokoladi ali čokoladnem prelivu.

Vanilijeva krema:

1/2 l mleka zavremo, 2 rumenjaka zmešamo z 10 dag sladkorja, dodamo žlico škrobne moke, 1/2 vanilijevega sladkorja in zalijemo z mlekom. Kremo kuhamo nad ognjem 2 minuti. Kuhano ohladimo. Na krožnik damo malo kreme, v čokolado namočene ajdove žličnike ter jed okrasimo s stepeno sladko smetano in poljubno narezanim sadjem.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Brezbarvni
small boss


Pridružen/-a: 01.03. 2007, 00:09
Prispevkov: 3727
Kraj: MORAVČE

PrispevekObjavljeno: 28 Jun 2007 21:23 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Čokoladna rulada s češnjami

Image

Sestavine:

4 beljaki
3 jedilne žlice hladne vode
20 dag sladkorja
4 rumenjaki
10 dag moke
4 dag kakava
šilce češnjevca
4 žlice češnjeve marmelade
1/4 l dobro stepene sladke smetane
40 dag razpolovljenih češenj

Priprava:

Beljake in toplo vodo stepemo v trd sneg, dodamo sladkor in še nekaj časa stepamo, previdno primešamo rumenjake in s kakavom zmešamo moko. Zmes razgrnemo po pomaščenem pekaču, ki smo ga potresli z ostro moko. Biskvit pečemo 15 minut na zmerni temperaturi. Pečeno zvrnemo na posladkano kuhinjsko krpo in takoj zvijemo v rulado. Ohlajeno rulado razvijemo in pokapamo s češnjevcem. Namažemo z razredčeno marmelado, obložimo s stepeno sladko smetano, vanjo nalahno pritisnemo razkoščičene češnje, rulado ponovno zvijemo ter okrasimo s smetano in češnjami.
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Katka
težak


Pridružen/-a: 23.02. 2007, 12:12
Prispevkov: 1139
Kraj: tukile

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2007 15:37 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Arašidovo maslo

Skodelico izluščenih arašidov stresemo v pekač, ki ga postavimo v pečico, segreto na 160 oC. Pečemo od 15 do 20 minut. Pretresemo v sekalnik, dodamo še čajno žličko arašidovega (ali kateregakoli drugega rastlinskega) olja in sol, če seveda nismo uporabili slanih arašidov. Mešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Če je treba, med delom ustavimo aparat in z gumijasto lopatico ostrgamo robove, tako da vsebina vnovič pride v stik z ostrimi sekalniki. Vsebino preložimo v steklen kozarec in jo shranimo v hladilniku.

_________________
listen very carefully, I shall say this only once...
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloObišči avtorjevo spletno stran
Tejcha
""glavna""


Pridružen/-a: 23.02. 2007, 16:40
Prispevkov: 5042
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2007 07:54 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Zakaj se pa slikce, k jih BB daje ne vidijo? Al jih samo jst ne vidim Rolling Eyes Matr, kr lačna sm postala, k sm tole brala....njamsiiiiiiiiii Very Happy

_________________
*spet se mi je na bolš poslabšal*
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloObišči avtorjevo spletno stran
Brezbarvni
small boss


Pridružen/-a: 01.03. 2007, 00:09
Prispevkov: 3727
Kraj: MORAVČE

PrispevekObjavljeno: 17 Jul 2007 21:04 Odgovori s citatomNazaj na vrh

Borovničev frape (2 osebi)

Primerna sladica ali napitek za vroče poletne dni.

Sestavine:

2,5 dl mleka

0,5 dag jedilnega škroba

1 jogurtni lonček borovnic

2 žlici sladkorja

2 kepici vanilijevega sladoleda

2 kocki ledu

Tri četrtine mleka zavremo, v preostalem mleku zamešamo jedilni škrob ter vlijemo v vrelo mleko. Mešamo, dokler še enkrat ne zavre, odstavimo in ohladimo. Borovnice in sladkor zmeljemo in dolijemo ohlajeno mleko. Postrežemo v ohlajenem kozarcu s kepico sladoleda in kocko ledu.
Image
Poglej uporabnikov profilPošlji zasebno sporočiloPošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:      
Objavi novo temoOdgovori na to temo


 Pojdi na:   



Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group :: Theme by Daz :: Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas