Avtor |
Sporočilo |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
15 Mar 2007 21:10 |
  |
Testenine z bučkami in s tofujem
Odlična ideja za kosilo
Sestavine: 40 dag kratkih testenin, 20 dag tofuja, 40 dag bučk, strok česna, žlička mešanice suhih mediteranskih zelišč, olivno olje, sol, poper.
Tofu narežemo na kockice. Bučke očistimo, operemo in narežemo na kolesca.
Na malo olivnega olja nekaj minut pražimo bučke in nasekljan česen. Prilijemo nekaj žlic vode, pokrijemo in na šibkem ognju in dušimo dobrih pet minut.
Bučke odstavimo in začinimo s soljo, poprom in mediteranskimi začimbami. Testenine skuhamo v osoljenem kropu, jih odcedimo in zmešamo z bučkami. Potresemo s tofujem in postrežemo.
Testenine lahko na enak način pripravimo s papriko, koromačem, jajčevci ... |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
15 Mar 2007 21:11 |
  |
Rižota s koromačem in pršutom
Začinimo jo s pomarančno lupinico
Sestavine: 25 dag riža, 2 gomolja koromača, 1 majhna čebula, 1 žlica nastrgane pomarančne lupinice, 10 dag kraškega pršuta, 1 dl suhega belega vina, 1 liter zelenjavne jušne osnove, maslo, sol, poper.
Koromač očistimo in tenko narežemo. Na žlici masla popražimo na kolesca narezano čebulo, dodamo koromač in pražimo pet minut.
Takrat dodamo riž in kmalu prilijemo vino. Ko izpari, prilijemo tretjino jušne osnove in dušimo. Vmes rižoto zalivamo z jušno osnovo. Ko je riž gotov, solimo, popramo in odstavimo.
Rižoto zabelimo z žlico masla in vmešamo na trakove narezan pršut in pomarančno lupinico. |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
16 Mar 2007 08:53 |
  |
Puranji zvitki z ementalerjem
Puran na švicarski način
Sestavine: 4 puranji zrezki (skupaj približno 70 dag), 12 rezin suhe salame, 4 rezine ementalerja, 2 žlici masla, mleta sladka paprika, 1 dl jušne osnove, sol, poper.
Meso pokrijemo s folijo in potolčemo. Zrezke nato natremo s soljo, poprom in papriko.
Vsak zrezek obložimo s tremi rezinami salame in rezino ementalerja. Meso zvijemo in spnemo z zobotrebcem ali povežemo z kuhinjsko vrvico. Segrejemo maslo, dodamo zvitke in jih opečemo z vseh strani. Nato prilijemo jušno osnovo ter na šibkem ognju pokrito dušimo še približno deset minut, vmes pa zvitke večkrat obrnemo. Odstavimo in postrežemo s kuhano zelenjavo, rižem ... |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
16 Mar 2007 09:34 |
  |
Zelenjavni kaneloni
Kaneloni sodijo med prve oblike testenin, ki so jih pripravljali že stari Rimljani.
SESTAVINE za 4 osebe:
4 srednje velike palačinke
Bešamel je osnovna svetla omaka ki jo pripravimo tako da na maslu svetlo prepražimo moko dodamo hladno mleko posolimo in dodamo muškatni orešček. Uporabljamo ga lahko tudi za zgoščevanje in vezanje jedi pripravimo ga različno gostega odvisno za kakšen namen ga uporabimo. Za omako bolj redkega, za vezanje pa bolj gostega.
Nadev:
5 dag bučk
5 dag korenja
5 dag šampinjonov
5 dag ribanega sira
1 žlica bešamela
sol
origano
olje
Za paniranje:
2 jajci
4 dag ostre moke
6 dag drobtin
Nadev pripravimo tako da zelenjavo drobno naribamo, šampinjone narežemo na tanke lističe in vse skupaj prepražimo. Dodamo sol in origano. Masi dodamo riban sir in bešamel. Nato z nadevom namažemo palačinke in jih zavijemo kot sarme. Pretaknemo ji z zobotrebcem da obdržijo obliko, nato pa jih po dunajsko paniramo. Cvremo jih pri temperaturi 150 stopinj približno 5 minut.
dobet tek.... :!: |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Kneginja
gnjavator
Pridružen/-a: 01.03. 2007, 08:53
Prispevkov: 4299
|
Objavljeno:
16 Mar 2007 09:59 |
  |
Preprosti pizza kruhki
Potrebujemo (za 2 osebi)
-1 francoska struca
-10 dag posebne salame ali sunke
-10 dag sira
-1 vecje jajce
-zlica kisle smetane
-malo soli
Francosko struco narezemo na 2 cm debele rezine. Sir naribamo, narezemo sunko na drobne koscke, dodamo jajce, sol in smetano in zmesamo. Masno nanesemo na rezine kruha in pecemo 10 minut pri 200°C (pri pecici z zarom 5 minut). |
|
|
  |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
20 Mar 2007 19:03 |
  |
Široki rezanci po primorsko
SESTAVINE za 4 osebe:
Rezanci:
20 dag moke
2 jajci
sol
Omaka:
4 dag olivnega olja
2 dag paradižnikove mezge
15 dag kraške pancete
2 dag pinjol
2 dl sladke smetane
sol
poper
rožmarin
brinove jagode
Priprava:
Iz moke in jajc naredimo rezančevo testo. Moko presejemo na desko naredimo vdolbinico in vanjo ubijemo jajce. Testo zgnetemo skupaj, ko je zgneteno naj počiva pol ure. Nato testo razvaljamo in narežemo rezance, ki jih skuhamo v vrelem slanem kropu.
Rezance potresemo s sesekljanimi pinjolami in še vroče postrežemo z poljubno svežo solato.
Na olivnem olju prepražimo na kocke narezano panceto, paradižnikovo mezgo, zalijemo z smetano in začinimo. Dobro odcejene široke rezance damo v omako in jih narahlo premešamo. |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
20 Mar 2007 22:06 |
  |
Kozličkovo stegno z mešano zelenjavo
kozličkovo stegno brez kosti (40-60 dag)
3 korenčki
en debel krompir, ena bučka
vejica rožmarina
pol šopka peteršilja
ena mlada čebula, česnov strok
2,5 dl jagnječje ali goveje juhe
0,5 dl rdečega vina
sol in sveže zmlet poper
olje za pečenje
maslo
rožmarin za okras
PRIRAVA :
Korenček in krompir olupimo. Meso skrbno očistimo (zgornja slika). Dva korenčka, bučko in krompir narežemo na lepo oblikovane kose in v vodi prihranimo. Preostali korenček, peteršilj in čebulo drobno narežemo. Česen olupimo in narežemo na tanke rezinice. Meso začinimo s soljo in poprom. Pečico segrejemo na 180 stopinj C. Meso na vseh straneh hitro popečemo v ponvi na vročem olju. Dodamo zelenjavo, peteršilj in rožmarin, hitro prepražimo nato pa pečemo v prej ogreti pečici. Čez približno 20 minut dodamo česen, po nadaljnjih petih minutah pečenja pa vse skupaj zalijemo z rdečim vinom. Nato počasi dolivamo jagnječjo ali govejo juho; meso večkrat prelijemo s sokom, ki se izloča pri pečenju. Narezano zelenjavo do čvrstega skuhamo in prelijemo z mrzlo vodo. Meso vzamemo iz pečice in ga pustimo nekaj časa počivati. Kuhano zelenjavo pretresemo v ponvi na vročem maslu; po želji začinimo. Sok, ki se je izločil pri peki, precedimo in začinimo, nato pa omako povežemo s hladnimi maslenimi kosmiči. Meso narežemo na tanke rezine ter ponudimo z zelenjavo in pripravljeno omako. Jed okrasimo z vejico rožmarina
Dober tek !!! Waving
_________________ |
|
|
  |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
20 Mar 2007 22:10 |
  |
Čebulji zavitek
Za 4 osebe potrebujemo :
75 dag čebule
2 dl olja
1 zavitek listnatega testa
2,5 dl smetane
sol in poper po okusu
2 jajci
maslo po potrebi
nekaj kruhovih drobtin
nekaj zmlete kumine
PRIPRAVA :
Čebulo olupimo in narežemo na tenke rezine. Na olju jo opražimo, vendar ne sme porjaveti. Mehko čebulo delno ohladimo. Dodamo sol in poper in kumino. Rumenjake dobro zmešamo in dodamo smetano. Beljake stolčemo v trd sneg. Testo razvaljamo, vendar ne sme postati pretenko. Premažemo ga s smetano in rumenjaki. Nato ga potresemo s čebulo in prelijemo s snegom beljaka. Zvijemo in premažemo z maslom. Pečemo v vroči pečici. Pečen zavitek razrežemo na rezine in postrežemo s solato. Lahko pa narežemo zavitek, ko je še surov, in rezine obrnemo, tako da se vidi nadev. Premažemo jih z beljakom in spečemo. Nastanejo čebulje rože. |
|
|
  |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
21 Mar 2007 06:31 |
  |
Sadje s kokosovo kremo
Sestavine: 3 banane, 1 manjši ananas, 1 pomaranča, 1 limona, 3 žlice kokosove moke, 2 dl smetane za stepanje, 1 dl kokosovega mleka, 3 žlice kokosovega likerja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja.
Ananas olupimo in narežemo na koščke. Banane olupimo in narežemo na kolesca.
Pomarančo olupimo, odstranimo čim več bele kožice in krhlje prerežemo na pol. Limono ožmemo. Sadje pokapamo z limoninim sokom in prelijemo s kokosovim mlekom.
Smetano stepemo z vaniljevim sladkorjem. Dodamo kokosovo moko in kokosov liker ter po okusu sladkamo. Sadje naložimo v skodelice, obložimo s kokosovo smetano in postrežemo. |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
24 Mar 2007 00:51 |
  |
Telečja rolada z zeliščnim nadevom
Sestavine: 60 dag teletine v kosu, 15 dag mlete teletine, 2 jajci, po nekaj vejic bazilike, peteršilja in timijana, 5 dag parmezana, belo vino, 2 šalotki, maslo, olivno olje, sol, poper.
Na žlici masla popražimo nasekljano šalotko, dodamo mleto meso in pražimo, da porjavi. Odstavimo in pustimo, da se meso ohladi. Nato ga zmešamo z razžvrkljanimi jajci, naribanim parmezanom in nasekljanimi zelišči. Začinimo s soljo in poprom. Meso zarežemo tako, da dobimo zelo velik "zrezek", ki ga potolčemo. Obložimo ga z nadevom, zvijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico. Rolado z vseh strani opečemo na vročem olju, prestavimo v pekač, prilijemo malo vina in 45 minut pečemo v pečici (180 st. C). |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
24 Mar 2007 10:33 |
  |
Omleta s skuto in z drobnjakom
Sestavine: 6 jajc, 2 dag masla, 30 dag skute, 2 žlici kisle smetane, šopek drobnjaka, sol, poper.
Drobnjak oplaknemo in nasekljamo. Skuto zmešamo s kislo smetano in z drobnjakom ter začinimo s soljo in poprom. Jajca zmešamo z metlico.
Dodamo žlico mrzle vode, solimo in popramo ter dobro zmešamo. V ponvi s premerom približno 22 centimetrov segrejemo maslo. Dodamo jajca in nekaj sekund mešamo. Pečemo toliko časa, da jajca zakrknejo, omleto pa vmes obrnemo.
Nato jo zvrnemo na krožnik, namažemo z drobnjakovo skuto in zvijemo. Postrežemo takoj. |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
26 Mar 2007 09:07 |
  |
Zapečena štruca s pršutom in sirom
Sestavine: 16 rezin francoske štruce, 5 dag masla, 8 rezin kraškega pršuta, 16 majhnih rezin ementalca, šopek drobnjaka, 2 jajci, 2 dl smetane, maslo, sol, poper.
Rezine kruha namažemo z maslom. Na vsako damo rezino ementalca in pol rezine pršuta. Obložene kruhke kot strešnike zložimo v nepregorno posodo, ki smo jo namazali z maslom.
Drobnjak oplaknemo, osušimo in nasekljamo. Jajci razžvrkljamo in zmešamo s smetano. Dodamo drobnjak, začinimo s soljo in poprom ter prelijemo obložene kruhke. Postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 st. C in pečemo 25-30 minut. |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Arafat
GLAVA DRUŽINE

Pridružen/-a: 23.02. 2007, 06:28
Prispevkov: 6349
Kraj: domžale
|
Objavljeno:
27 Mar 2007 16:52 |
  |
Juha s šampinjoni in z bučkami
Sestavine: 50 dag šampinjonov, 50 dag bučk, 1 liter zelenjavne jušne osnove, 1 krompir, 2 stroka česna, 2 brinovi jagodi, timijan, olivno olje, kisla smetana, sol.
Šampinjone očistimo in narežemo na lističe. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke.
Na nekaj žlicah olja popražimo nasekljan česen, strti brinovi jagodi, šampinjone in krompir. Prilijemo vročo jušno osnovo, zavremo in kuhamo 15 minut. Dodamo na tanka kolesca narezane bučke in kuhamo še pet minut. Začinimo s soljo in timijanom. Juho odstavimo. Ko se nekoliko ohladi, jo pretlačimo in vmešamo nekaj žlic kisle smetane. Potresemo z nasekljanim drobnjakom |
_________________ OSTANITE ZDRAVI |
|
    |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
02 Apr 2007 15:10 |
  |
--------------------------------------------------------------------------------
POLNJENI SVINJSKI ZREZKI
Količine za 4 osebe
Sestavine
Svinjina - stegno 600g
Žajbelj
Mocarela 125g
Paradižnik - svež 500g
Čebula - spomladanska
Olje - sončnično 1 žlica
Kisla smetana 100g
Sol
Poper
Maslo 2 žlici
Priprava
Meso oplaknemo, osušimo in narežemo na 8 tankih zrezkov. Štiri vejice žajblja osmukamo, očistimo in grobo narežemo. Mocarelo osušimo in narežemo na lističe. Zrezke obložimo z žajbljem in mocarelo. Čez sir položimo drug zrezek in ob robu spnemo z zobotrebcem. Paradižnik oplaknemo v vroči vodi, ga olupimo in narežemo na četrtine, nato pa na majhne kocke. Šopek mlade čebule očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Mlado čebulo podušimo na olju, dodamo kislo smetano, paradižnik ter solimo in popramo po okusu. Kuhamo 5 min. V ponvi segrejemo maslo in pečemo zrezke na vsaki strani 5 min. Solimo in popramo po okusu. Zrezke naložimo na krožnike in prelijemo s omako. |
|
|
  |
 |
Tdi
najstnik

Pridružen/-a: 25.02. 2007, 18:49
Prispevkov: 494
|
Objavljeno:
03 Apr 2007 15:37 |
  |
Gobova solata
kisle gobe
čebula
drobnjak
majoneza
gorčica (malo)
sladkor (ščepec)
kisla smetana
paradižnikova mezga (zelo malo)
PRIPRAVA :
Vložene ali pa zmrznjene gobice (najboljše, če so mešane) zrežemo, ne na premajhne koščke in primešamo vse naštete sestavine. Nato postavimo za dve uri v hladilnik. |
|
|
  |
 |
|
|
Poglej naslednjo temo
Poglej prejšnjo temo
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB
© 2001, 2002 phpBB Group :: Theme by Daz ::
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|